Criolipoliza

Ce este criolipoliza?

Criolipoliza este o metoda neinvaziva de racire a tesutului adipos ce induce lipoliza(distrugerea celulelor de grasime) fara a afecta celelalte tesuturi. Rezultatul: dupa 2-3 luni se observa o reducere a stratului de grasime considerabila.
Procedura este relativ noua, ea fiind aprobata de Food and Drug Administration in Septembrie 2010.

Cum functioneaza criolipoliza?
Criolipoliza se bazeaza pe principiul ca celulele adipoase (de grasime) sunt mai vulnerabile la racire decat tesuturile din vecinatate.  Un aplicator neinvaziv este pozitionat pe zona dorita cu scopul de a extrage energie calorica din stratul de grasime aflat dedesubt, in acelasi timp protejand epiderma, nervii, muschii si celelalte tesute. Celule adipoase astfel racite intra astfel in apoptoza (formă a morții celulare programate, proces prin care celulele declanșează propria lor auto-distrugere ca răspuns la un anumit semnal) si sunt eliminate gradual, reducand grosimea stratului de grasime.

Ce se intampla cu celulele adipoase?
In timpul procedurii, expunearea la temperaturi joase declanseaza procesul de apoptoza, ceea ce duce la declansarea cytokinelor (molecule de natură proteică ce transmit informații între celule diferite) si a altor mediatori inflamatori. Astfel, celulele inflamatate digera gradual pe cele adipoase afectate in lunile de dupa procedura.  Lipidele din celulele adipoase sunt emanate si transportate de sistemul limfatic spre procesare, asemenea grasimii din mancare. Din cauza faptului ca acest proces de curatare a lipidelor este gradual, nu exista o schimbare daunatoare in lipidele din sange sau in procesul de functionare al ficatului.

Cat de rece este rece?
Lipidele din celulele adipoase sunt cristalizate la temperaturi sensibil mai inalte decat alte celule. Astfel, criolipoliza actioneaza doar asupra celulelor de grasime distrugandu-le, si ocoleste alte tesuturi ca pielea, muschii si nervii.  Aparatele folosind criolipoliza controleaza intensitatea energiei calorice extrase (racirea) in timpul procedurii.

Cine a dezvoltat criolipoliza?
Criolipoliza a fost descoperita de medicii dermatologi Dieter Manstein si R. Rox Anderson de la centrul pentru fotomedicina Wellman al Massachusetts General Hospital din Boston, SUA. Ei si echipa lor de cercetatori a demonstrat ca, sub conditii de laborator controlate, celulele subcutanate adipoase sunt, in mod natural, mai vulnerabile la efectele racirii decat tesuturile din imprejurimi. Evidentele lor initiale, publicate in Lasers in Surgery and Medicine in Noiembrie 2008, au conclus ca o racire prelungita, controlata a tesutului poate induce o reducere selectiva a celulelor adipoase si implicit o pierdere a grasimii subcutanate fara a afecta epiderma. Aceasta descoperire, numita “selective cryolysis” a dus la dezvoltarea tehnologiei patentate ulterior si care sta la baza procedurii neinvazive numita criolipoliza.

Care sunt rezultatele?
Studiile clinice au demonstrat ca aceasta procedura duce la rezultate vizibile, masurabile ale pacientilor la 2 luni de la procedura. In plus, o sesiune aditionala poate fi intreprinsa la 2 luni dupa procedura initiala pentru a beneficia de reduceri suplimentare de grasime.
Un studiu recent al Scolii de Medicina si Chirurgie al Universitatii din Napoli intreprins pe 50 de pacienti si republicat de The National Center for Biotechnology Information din SUA a relevat faptul ca criolipoliza reduce semnificativ grasimea si celulita in zonele tratate. Reducerea medie a grasimii dupa un singur tratament a fost de 3,02cm, iar circumferinta a fost redusa in medie cu 4,45cm.
Pentru mai multe detalii vizitati:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22042359

Cat timp dureaza rezultatele?
Eliminarea celulelor adipoase prin criolipoliza este de asteptat sa dureze la fel de mult ca si eliminarea lor prin metode invazive cum ar fi liposuctia.

Ce comparatii pot fi facute cu metodele invazive cum ar fi liposuctia? 
Rezultatele criolipolizei nu sunt asa de rapide si dramatice ca si procedurile invazive, cum ar fi liposuctia, insa, pentru pacientii care vor sa elimine durerea, riscul si timpul de recuperare asociat cu procedurile chirurgicale, criolipoliza poate fi optiunea preferata.

La ce ma pot astepta dupa aceasta procedura?
Criolipoliza este o procedura complet neinvaziva, ceea ce permite reintoarcerea imediata la activitatile zilnice. Inrosirea pielii poate aparea pe portiunea tratata, si poate dura de la cateva minute la cateva ore. Cateva vanatai sau inflamatii minore, locale pot aparea si care vor dispare dupa cateva zile. Multi pacienti simt o usoara lipsa senzoriala in zona respectiva care poate dura de la una pana la trei saptamani.

Care sunt pacientii ideali pentru aceasta procedura?
Candidatii ideali pentru aceasta procedura sunt persoanele care nu sunt obeze, dar au pachete mici si medii de grasime care nu pot fi usor indepartate sau reduse prin dieta specifica si/sau exercitiu. Aceste persoane isi doresc reduceri de grasime locale si specifice, dar nu iau in considerare o procedura chirurgicala. Criolipoliza nu are intentia sa trateze obezitatea sau sa ajute pacientul sa slabeasca masiv si generalizat.

Cum se diferentiaza criolipoliza de alte proceduri neinvazive?

Criolipoliza este singura procedura care afecteaza numai celulele de grasime. Celelalte proceduri ca laserul, luminile infrarosii, ultrasunetele focusate, s.a. afecteaza celulele adipoase dar pot afecta si tesutul adiacent.
In consecinta, astfel de proceduri, au o rata de succes mult mai mica si cu diferente mari de la pacient la pacient. Ca si exemplu, tratamentul Velashape are o eficienta scazuta, doar 35% din pacientii intervievati in SUA au declarat ca procedura merita timpul si banii cheltuiti.

Ce aparatura foloseste Encore Cosmetic Solutions in acest domeniu?
Aparatura, trainingul si informatiile aparute pe site-ul nostru sunt cumparate de la firma dezvolatatoare a acestui concept, si anume Zeltiq Aesthetics Inc. Aparatele au fost aprobate pentru procedura de reducere a grasimii de catre FDA si respecta toate normativele europene de calitate.

Informatii si studii pertinente de la parti terte:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22042359

http://www.dreamstime.com/-image18986961 http://www.dreamstime.com/-image16545161